Домашна паста ШПЕЦЛЕ

Днес искаме да Ви предложим една рецепта за домашна немска паста ШПЕЦЛЕ. Макар и да не е свързана с Азия, тя е едно изключително вкусно, бързо и лесно ястие за цялото семейство през зимните дни!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ДОМАШНА ПАСТА ШПЕЦЛЕ:
 • 250 г. брашно (тип 500, пълнозърнесто)
 • 3 яйца
 • 50 г. вода (мляко, сметана)
 • сол на вкус
 • индийско орехче, лук, чесън, пресни подправки, гъби, бекон по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНА ПАСТА ШПЕЦЛЕ:
 1. В голяма купа разбийте яйцата, водата и солта. Не е необходимо да ползвате миксер, може и на ръка. Вместо вода може да сложите мляко или сметана за по-богат вкус. Ако харесвате аромата, може да прибавите и щипка индийско орехче.
 2. Пресейте брашното и започнете да го прибавяте по малко към яйчената смес като разбърквате. Използвайте брашно, което се съчетава с Вашата диета на хранене. Важното е да се получи полутечно тесто. То не трябва да изтича бързо от лъжицата като го вдигнете, а на голяма тежка капка. Нещо подобно както почти захаросания мед. Не се притеснявайте ако Ви остане малко брашно или ако се наложи да прибавите, консистенцията зависи и от големината на яйцата, които използвате. Друг начин в началото да изпробвате точната гъстота е като сложите малко от тестото върху обратната страна на ренде (не тази, върху която стържем, а нейното гръбче). Тестото не трябва да изтича от дупките на рендето, но трябва да е достатъчно рядко, за да можете да го претриете през тях.
 3. Оставете готовото тесто настрана за около 20-30 минути. В това време кипнете подсолена вода в голяма тенджера и си подготвите друга купа със студена вода.
 4. Една от разликите на немското шпецле от италианската паста е неговата  форма. Тъй като в България трудно може да се намери уред за шпецле, а и не е необходимо, спокойно може да използвате за целта и кухненското ренде. Работа ще свърши и сито с по-големи дупки, гевгир и дори стандартна преса за чесън (макар и с последната нещата да са доста по-бавни и пипкави). Изборът е изцяло Ваш, просто трябва да Ви е удобно! Вземете рендето, обърнете го с опаката (нережещата) страна нагоре, задръжте го над врящата подсолената вода, сложете част от тестото върху него и започнете да претривате тестото през дупките. Получават се малки тестени капки, които първоначално се утаяват на дъното на тенджерата, а после постепенно изплуват. Оставете ги да се готвят за около 3-4 минути.
 5. След като тестените шпецле са сварени ги извадете с решетъчна лъжица и ги пуснете в купата със студена вода. След това ги отцедете добре и ги сложете настрана. Повторете отново целия процес докато тестото свърши. Някои готвачи препоръчват сварените шпецле да не се поставят в студена вода, а директно след като се отцедят да се пускат в сгорещено масло и да се запържат. Препоръчваме Ви първия вариант, защото той позволява да разполагате с времето си и да имате свобода на действие за следващите стъпки.
 6. А оттук нататък Вие решавате как да продължите! Най-простия вариант е да сотирате (изпържите за 2-3 минути) сварените шпецле в масло (олио, зехтин), да добавите пресен магданоз и да ги поднесете топли с настърган кашкавал отгоре. Може да ги гарнирате със запържен лук или бекон. Друг вариант е първо да запържите лук, чесън и гъби, да добавите готварска сметана, да оставите всичко да покъкри и накрая за 2-3 минути да добавите и сварените шпрецле. Единственото условие е да поднесете ястието топло. Останалото зависи от Вашия вкус, налични продукти и фантазия!
Да Ви е вкусно!