Лечебна гъба Месима – научни изследвания

Лечебна гъба Месима (Phellinus linteus) от векове се използва в Източната медицина заради своите разнообразни биологични свойства, включително имуномодулаторни и противотуморни. Активността на Phellinus linteus и неговите екстракти е свързана с наличието на полизахариди, техните пептидни/протеинови комплекси и други комплекси с ниско молекулно тегло.

Имуномодулиращо и антибактериално действие на лечебна гъба Месима

Проведен през 1999 г. експеримент в Корея демонстрира по-силните имуномодулиращи свойства на Месима в сравнение с всички останали медицински гъби. Извлечените от нея полизахариди (β-глюкани, хетерополизахариди) контролират имунния отговор и действат като антиоксиданти. Например съдържащите се тритерпени подобряват производството на антитела, с което оказват положително въздействие при алергични заболявания и астма. Освен това със своите антибактериални свойства гъбата има положително влияние и върху устойчивата на антибиотици бактерия Staphylococcus aureus, която е проблем на хора с отслабена имунна система и не рядко на болничните заведения.

Противовъзпалително действие

Екстрактът от Месима показва противовъзпалително действие при ревматоиден артрит и неслучайно гъбата се счита за едно ново, нестероидно противовъзпалително средство.

Антитуморна активност на лечебна гъба Месима

В Корея Месима се използва най-често за предотвратяване на повторна поява на туморни процеси. Може да се комбинира с химиотерапевтични медикаменти и да се използва като допълнение към различни видове лечение на рак. Проучвания доказват, че полизахаридите, извлечени от Месима, имат по-добър ефект при тумори в сравнение с всички други лечебни гъби и най-добре подпомагат имунната система по време и след проведената терапия.

Влияние върху хормоналния баланс и други системи

Научни изследвания показват, че Месима оказва положително влияние върху женската хормонална система, регулирайки нейния баланс. Гъбата има благоприятно действие при обилно менструално течение, както и върху симптомите на ПМС (предменструален синдром) и менопауза. Използва се и при кървене от стомашно-чревния тракт.

Месима способства и за намаляване на кръвното налягане, стимулира чернодробната функция и пречистването на кръвта, регулира нивата на кръвната захар и подпомага контролирането на диабет тип 2. Екстрактът от гъбата намалява нервното напрежение и действайки като адаптоген, позволявайки на тялото да се справи със стреса.

Научете повече за начина на прием и дозировка на ЕКСТРАКТ ОТ ГЪБА МЕСИМА КОРЕАВИТА 90 веган капсули

 Последвайте ни в нашата фейсбук страница за повече новини и любопитни факти.