Често задавани въпроси

Нашите често задавани въпроси идват от Вас, нашите клиенти! Ние Ви благодарим за проявения интерес  и доверие, и приемаме изключително сериозно задачата да Ви предлагаме само ефикасни, висококачествени и безопасни продукти. За нас е изключително важна прозрачността по отношение на нашите продукти, на тяхната ефикасност и произход, производствен процес и употреба. Ако не намирате Вашия въпрос по-долу, моля не се колебайте да ни пишете чрез страницата ни КОНТАКТИ и ние ще се свържем с Вас възможно най-скоро.

Гъба на прах означава, че гъбната маса е изсушена и стрита на прах. Подобни продукти нямат почти никакво полезно за здравето действие. Биоактивните вещества на гъбите са „заключени“ зад хитиновите стени на клетките им и без екстракция те не са биологично достъпни за нас. Неекстрахираните добавки са с ниска усвояемост и не могат да осигурят достатъчно количество от активните вещества. Освен това техният състав варира и дозировката е трудно определима. Неслучайно в традиционната медицинска практика на Изтока гъбите се използват само в отвари, запарки и супи, а не като сурова, изсушена и стрита на прах биомаса.

За да се гарантира усвоямостта на гъбите в човешкия организъм, гъбите трябва да минат през процес на екстрахиране. Екстракцията позволява биоактивните вещества да бъдат извлечени в достъпна форма, която да допринася за човешкото здраве. Затова ние използваме стандартизирани екстракти, а не просто изсушени и стрити на прах гъби. По този начин гарантираме усвояемост и ефективност на продуктите, които предлагаме.

Лечебните гъби могат да бъдат приети по няколко начина:

Пресни, използвани за приготвяне на различни ястия

Изсушени и стрити на прах

Под формата на екстракти

Употребата под формата на екстракти е най-добрият начин за консумация на лечебните гъби. Процесът на екстрахиране разгражда хитина в гъбните клетъчни стени, което ние, хората, не можем да направим, защото нямаме необходимите количества ензим. След екстракция биоактивните съединения стават достъпни, в концентрирана форма и ние можем пълноценно да се възползваме от техните ползи.

За екстрахиране обичайно се използва гореща вода или етанол в зависимост от активните съставки, които искаме да получим от гъбите. Водната екстракция дава високи концентрации на полизахариди, но ниски нива на слабо разтворимите във вода тритерпени. Алкохолната екстракция осигурява по-високи нива на тритерпени, но по-малко полизахариди.

Гъбите се състоят от две части: мицел (гъбичина) и плодно тяло. Мицелът представлява плетеница от тънки нишки, наречени хифи, които проникват в хранителната среда (субстрата) и от която се развива горната част на гъбата. Размножават се чрез спори. Една част от гъбите образуват плътни с различна големина плодни тела над земята.

Екстрактите от мицел имат по-ниско съдържание на биоактивни вещества в сравнение с плодните тела. Той е по-евтината алтернатива, която се произвежда по-бързо. Мицелът всъщност съдържа много малко от важните съединения, витамини и хранителни вещества на плодното тяло. Екстрактите, които предлагаме, са единствено от плодни гъбни тела, с високо съдържание на бета-глюкани и тритерпени.

Продуктите, предлагани от Кореавита, НЕ СА лекарствени средства. Те не следва да се използват като заместител на медикаментозна терапия. Могат да бъдат използвани паралелно с прием на лекарства, но ако имате конкретни въпроси и не сте сигурни, препоръчваме да се консултирате с Вашия лекуващ лекар.

От няколко десетки години лечебните гъби са във фокуса на научните изследвания. Извършени са много проучвания и базата данни продължава да расте. Въз основа на наличната информация лечебни гъби могат да се приемат за безопасни за повечето хора при спазване на посочената доза и осреднен прием от 16 седмици. Все пак следва да се има предвид, че предстои още изследователска работа и има определени условия, при които трябва да подходите внимателно:

Употребата на Чага и Рейши може да увеличи риска от кървене при хора с нарушения в кръвосъсирването. Лъвска грива и Кордицепс също могат да забавят процеса на съсирване на кръвта. Въпреки, че този ефект е от полза, тъй като възпрепятства сгъстяването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци, бъдете внимателни при паралелен прием на антикоагулантни медикаменти. Ако имате състояние, наречено тромбоцитопения, не използвайте тези гъби. Също така поради възможност за увеличен риск от кървене по време на операция, не ги употребявайте поне две седмици преди насрочената операция.

Ако имате диабет, бъде внимателни при прием на Чага и Лъвска грива, защото те понижават нивата на кръвната захар.

Ако имате твърде ниско кръвно налягане не използвайте Рейши. Проучвания показват, че тя може да понижи кръвното налягане, а това да влоши състоянието Ви и да попречи на лечението.

Чага съдържа високи концентрации на оксалат и има доклад за 72-годишна японка, диагностицирана с рак на черния дроб, която е развила оксалатна нефропатия след консумация на 4 - 5 ч.л.чага на прах на ден в продължение на 6 месеца.

Кордицепс може да доведе до по-висока активност на имунната система. Подходете изключително внимателно при автоимунни заболявания поради риска от увеличаване на техните симптомите.

Ако имате специфични заболявания и не сте сигурни дали трябва да приемате нашите продукти, ние силно препоръчваме да се консултирате с Вашия лекуващ лекар.

Няма достатъчно информация за безопасността на прием на екстракти от лечебните гъби по време на бременност, кърмене и от малки деца. Затова Ви съветваме предварително да се консултирате с Вашия лекуващ лекар. Но ние лично смятаме, че те са безопасни за всички, от деца до възрастни хора.

Това е много субективно, тъй като всеки от нас е отделен, строго индивидуален организъм. Кога ще имате резултати зависи от Вашия метаболизъм, текущото Ви здравословно състояние, степента на възприемчивост, постоянството на прием. Ползите могат да се усетят почти веднага или да отнеме от няколко седмици до месец, дори два, за да почувствате промени. Приемането на хранителни добавки също така е свързано с последователност, която да позволи натрупване на ползите във времето. Препоръчваме Ви редовен прием в продължение на поне 30-60 дни, за да позволите на биоактивните съставки да се „разгърнат“ във Вашия организъм.

Не. Гъбите, подобно на плодовете и зеленчуците, са функционална храна и са използвани като такава в продължение на стотици години. Комбинирането им с други храни и гъби може само да разшири техния спектър от положително въздействие. Единичните гъби (Лъвска грива, Месима, Чага) са чудесни за целенасочена подкрепа при конкретен проблем, но спокойно могат да бъдат приемани с други продукти и гъби. Използваните растителни капсули Vcaps® Plus HPMC са с разпад, който не зависи от pH на стомашното съдържание и не причиняват допълнително дразнене на стомашната лигавица. Екстрактите от лечебни гъби са съвместими с паралелно провеждано медикаментозно лечение. Някои от тях, като Месима например, дори могат да имат синергичен ефект с провежданата терапия.

Да. Липсата на съставки от животински произход и спазването на кашер изисквания при производството на суровините Ви позволят да спазвате веган и кашер хранителен режим.

Всички продукти от серията Кореавита са произведени в България. Нашите партньори са с дългогодишен и доказан опит в производството на хранителни добавки. Всяка една производствена партида предварително подлежи на изследване, което цели да докаже нейната безопасност. Едва след покриване на изискуемите норми се пристъпва към производство. Освен това за всеки един продукт са спазени българските и европейски изисквания и съответните са надлежно регистрирани в Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ).

За продуктите, които не са наше производство, сме се доверили на партньори, доказали се на българския и европейския пазар. Предварително сме се уверили в тяхната добросъвестност, надеждност, гарантиран произход, както и в спазването на изискванията на българското и европейското законодателство.

Целта ни е да Ви предложим продукти, които са безопасни за Вашето здраве, за да можете пълноценно да се възползвате от техните предимства и ползи.

Още допълнителна информация за различните билки  и гъби може да намерите в нашата БЛОГ СЕКЦИЯ “ЗДРАВЕ”