КОРЕЙСКА МОРКОВЕНА САЛАТА

Искаме да Ви предложим една пикантна и вкусна салата от моркови, но защо корейска? Истината е, че всъщност това блюдо е по-скоро руска класика и не е част от класическата корейска кухня. Историята му тръгва от корейските емигранти в Русия в началото на миналия век. По тези географски ширини тогава не е имало китайско зеле, а поради суровия климат традиционно приложение в кулинарията са намирали кореноплодните зеленчуци – картофи, моркови, ряпа, лук, цвекло. В стремежа си да приспособят своите традиции и вкусове, особено известното кимчи, възниква „Морковь по-корейски“, чиято рецепта е следната:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
  • 500 г. моркови
  • 1 бр. кромид лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. прясно смлян кориандър
  • ½ ч.л. лют червен пипер
  • ½ с.л. захар
  • 100 мл. олио
  • сол, оцет на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Обелете и нарежете морковите на тънки лентички с дължина около 7-8 см. Спокойно може да използвате белачка за картофи. Тайната е след всяка “обелена” надлъжно лентичка да завъртате в ръката си моркова така, че да обелите следващата лентичка, захващайки острото ръбче, което се е образувало при обелване на предходната.
  2. Осолете нарязаните моркови, леко ги намачкайте с ръка и ги оставете в гевгир да се отцедят за около 30 минути, може и повече.
  3. Към отцедените моркови прибавете прясно смления кориандър, лютия червен пипер и захарта, и разбъркайте добре.
  4. Овкусете с оцета и счукания чесън.
  5. Отделно загрейте в тиган олиото и изпържете в него нарязания на полумесеци лук до златисто. Извадете лука с решетъчна лъжица (няма да се използва) и залейте морковите с врящото олио. Ако Ви притеснява пърженето, може просто да затоплите олиото, да добавите в него кориандъра и червения пипер и така да овкусите морковите. А може и само да добавите олио, кориандър и червен пипер на вкус към морковите.
  6. Разбъркайте добре и след като олиото се охлади приберете салата в хладилника. Тя трябва да се маринова поне за 6 часа, най-добре за цяло денонощие, като разбърквате от време на време. Идеята е вкусът на отделните подправки да се смеси и уравновеси, за да се получи сладко-кисело-лют вкус. Естествено количеството на посочените подправки е ориентировъчно и може да ги променяте по своя вкус.
  7. Разбъркайте добре и отцедете соса преди да сервирате. Да Ви е вкусно!