ЧЕРЕН ПЕТЪК – ГОЛЕМИ РАЗПРОДАЖБИ ИЛИ МРАЧНИ ТАЙНИ

Черен петък – денят след Деня на благодарността, когато хиляди тълпи се спускат по магазините, за да се възползват от най-големите намаления за сезона.
НО КАКВА Е ИСТОРИЯТА НА ЧЕРНИЯ ПЕТЪК?

За съжаление истината зад термина Черен петък е много по-мрачна. Той се използва за първи път в далечния 24 септември на 1864 г., но не за пазаруване, а за финансова криза, по-специално за катастрофа на американския финансов пазар. Двама известни безмилостни финансисти от Уол Стрийт решават да работят заедно, за да купят колкото се може повече от националното злато.  По този начин се надяват да вдигнат цената му до небето и в последствие да го продадат за удивителни печалби. За съжаление обаче на този петък през септември конспирацията се разкрива и фондовия пазар се срива. Фалитите са масови – от големите играчи от Уолстрийт до дребните фермери.

Най-разпространеното обяснение на традицията е свързано с търговците на дребно. След една цяла година работа на загуба (на червено), магазините би трябвало да отбележат печалба в деня след Деня на благодарността, поради многото реализирани продажби заради празника. Макар да е вярно, че компаниите счетоводно са записвали в червено загубите и в черно печалбите, тази версия на произхода на “Черния петък” е неточна.

Истината е, че през 50-те години на ХХ век полицията в град Филаделфия използва термина, за да опише хаоса, който настъпва в деня след Деня на благодарността. Орди от купувачи и туристи наводняват града заради големия футболен мач на армейския флот, провеждан ежегодно в идващата събота. Огромни тълпи, неописуем трафик и неуредици, допълнително подсилени от желанието на търговците да се възползват от наплива на клиенти. Едва през 80-те години негативния ореол около „Черния петък“ се разсейва, и търговците вече в цялата страна могат да се възползват от позитивното му въздействие.  Резултатът е концепцията “от червено в черно” и идеята, че в денят след Деня на благодарността американските магазини накрая реализират печалба. Всъщност традиционно магазините бележат по-големи продажби в съботата преди Коледа.

Независимо обаче коя историята си харесате, искрено се надяваме да се забавлявате в деня на „Черния петък“. И не само магазините, но и Вие самите да успеете да реализирате „печалба“. Пък било то и под формата на положителни емоции. Не забравяйте – пазаруването е признато за една от най-ефективните терапии за настроението!