ЗОДИИ И БИЛКИ, част 2

Знаете ли кои билки са най-полезни за Вашия зодиакален знак? Представяме Ви останалите 6 зодиакални знака, за да може да се възползвате максимално от предимствата на природната аптека съгласно личната си зодия:
  1. Областта на ВЕЗНИТЕ обхваща бъбреците, лумбалната област, кожата и нервите. Управлявани от Венера, Везните се нуждаят от красота и хармония в живота си. Те са знак за баланс, който е поддръжник на всичко справедливо, а това понякога може да им причини нерешителност и тревога. Мразят да нараняват някого и отлагат неприятните решения. Тъй като правят всичко с голям ентусиазъм, това често ги оставя изчерпани. Везните трябва да си почиват повече, колкото и да им е трудно. С възрастта те могат да страдат от болки в долната част на гърба или от проблеми с бъбреците и нервни кожни раздразнения. Везните трябва да пият много вода и да използват билките глухарче, бял равнец, ангелика, за да поддържат тялото си в равновесие.

 

  1. На СКОРПИОНИТЕ се пада областта на пикочните пътища и репродуктивните органи. Управлявани от Марс, магнетичните Скорпиони са мистериозни и противоречиви. Те обичат тайните, но често са в конфликт с моралните си качества и страстната страна на своята природа. Дълголетни, натрупващи бляскави години и спомени зад гърба си, те биха могли дълго да чакат отмъщение, но са лоялни и верни приятели доживот. С Марс като управляваща планета, родените под знака на Скорпиона обикновено имат силни и устойчиви тела, но трябва да пазят от излишък под  каквато и да е форма, което би довело до проблеми с тяхната уязвима зона на пикочните пътища и репродуктивните органи. Билките, които помагат на тези деликатни области, са босилек, естрагон и коприва.

 

  1. Преместихме се надолу по астрологичното тяло до СТРЕЛЕЦА – неговата област е свързана с черния дроб, седалищния нерв, тазобедрените стави и бедрата. Управляван от Юпитер, огненият Стрелец  се радва на живота на открито и активните спортове, но трябва да се погрижи да се затопли преди физическа активност, за да се предпази от  травми и ревматизъм в ставите на краката. Винаги в движение, Стрелецът обикновено е добродушен и философски настроен, но понякога може да е доста неспокоен.  Представителите на тази зодия трябва да обръщат внимание на кръвоносната си система, за да поддържат в добро състояние черния дроб и артериите си. Отлични билки за Стрелеца са градинския чай, праза, керевиза, анасона и ментата .

 

  1. Знакът на КОЗИРОГА управлява зъбите, костите и ставите, особено тези на коленете. Управляван от Сатурн, Козирогът е трудолюбив и съвестен, но е склонен да се претоварва, изчерпвайки енергията си, което го оставя уязвим към настинки и грип. Той трябва да се увива топло през зимата, за да избегне простуди, болки в коленете и зъбите. Обикновено срамежлив и скромен по природа, Козирогът понякога може да бъде доста упорит и началнически настроен. Често песимист, когато не постигне целите си, той е склонен към пристъпи на депресия, а решението – весела компания и спонтанен смях. Билките, които помагат на Козирога, са сарсапарила, червено цвекло, мащерка и киселец.

 

  1. Уязвимите области на ВОДОЛЕЯ включват прасците, глезените, кръвоносната и нервната система. Управляван съвместно от Сатурн и Уран, изключително оригинален и идеалистичен, Водолеят често оспорва статуквото само заради идеята, но благодарение на влиянието на Сатурн може успешно да реализира абстрактните идеи в практически решения. Той често изглежда студен и далечен, но умът му наистина е някъде другаде. Доста общителен е, ако успеете да привлечете вниманието му. Склонен е към спазми и крампи в прасците, разширени вени и нервно пренапрежение. Билките, които са подходящи за Водолея, са бъз, лопен, лайка, смирна, хмел.

 

  1. Деликатните зони на РИБАТА са краката и лимфната система, както и изключителната чувствителност към отрови и токсини. Управлявана съвместно от Юпитер и Нептун, Рибата има силно въображение, което често може да й докара болест поради тревога. За щастие тя може също толкова лесно да си “представи” начини за излекуване чрез използването на мощната си интуиция от Нептун. Склонни към ревматични оплаквания, представителите на този зодиакален знак винаги трябва да държат краката си топли и сухи. От голяма полза са масажите и топлата солена вана за изтегляне на токсините от организма. Рибата трябва да избягва негативното мислене и всички токсични вещества, включително фармацевтични лекарства, доколкото е възможно. За щастие, влиянието на Юпитер й дава положителен и оптимистичен поглед върху живота, който подпомага нейното благополучие. Лечебните растения, които помагат на Рибата да поддържа нещата в баланс, са шипки, коча билка, боровинки, бял равнец.

ЗОДИИ И БИЛКИ, част 1 >>