Какво не знаем за ЛЕЧЕБНИТЕ ГЪБИ

ГЪБИТЕ ВСЪЩНОСТ НЕ СА ЗЕЛЕНЧУЦИ!

Вярно е! Гъбите се класифицират като отделно царство. Една от причините е, че за разлика от растенията те не се нуждаят от слънчева светлина, за да произвеждат енергия. Въпреки това, също като зеленчуците, гъбите ни осигуряват много полезни хранителни вещества, антиоксиданти, витамини и минерали. За разлика от тях обаче гъбите съдържат повече диетични фибри, протеини и калий, като същевременно остават нискокалорични.

ГЪБИТЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ В МЕДИЦИНАТА ОТ ВЕКОВЕ

Дългогодишната история на употребата на лечебните гъби се простира далеч назад в източната медицина. Днес те продължават да се използват заради своите лечебни качества – особено в Китай, Япония и Корея. От 60-те години на миналия век интересът към тях провокира множество научни изследвания, които доказват ползите от тяхната употреба.

ЛЕЧЕБНИТЕ ГЪБИ ПОВИШАВАТ ИМУНИТЕТА

Отново и отново, изследванията установяват, че гъбите могат да повишат имунната функция. Това имуностимулиращо свойство е доста вълнуващо, тъй като то може да помогне на тялото само да увеличи собствена си защита. Единият вид съединения в гъбите, които поддържат имунната система, са полизахаридите. Независимо дали става дума за борба с рака или за борба с обикновена настинка, засилването на имунитета може да помогне на тялото ви ефективно да се защитава. Проведен през 1999 г. експеримент в Корея демонстрира по-силните имуномодулиращи свойства на Phellinus linteus (Месима) в сравнение с всички останали гъби.

ГЪБИТЕ ДОСТАВЯТ ЕСТЕСТВЕНИ АНТИБИОТИЦИ И АНТИОКСИДАНТИ

Всички гъби използват естествените си антибиотици за защита от други микроорганизми или за предпазване от болести и гниене. В действителност, антибиотикът пеницилин е получен от вид гъби! Освен това гъбите съдържат и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в нашия организъм.

ЛЕЧЕБНИТЕ ГЪБИ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ПРИ СТРЕС И УМОРА

Гъбите съдържат вещества, които доказано помагат за намаляване на стреса. Няколко вида медицински гъби, включително Hericium erinaceus (Лъвска грива), са класифицирани като адаптогенни вещества. Адаптогените са “умни” вещества, които ви дадат възможност да се справите по-добре с факторите на околната среда, физическия и психическия стрес. Просто казано, адаптогените са естествен природен начин за облекчаване на безпокойството, спомагащи да се почувствате спокойни и концентрирани.

ЛЕЧЕБНИТЕ ГЪБИ СА ЧАСТ ОТ ТАЙНАТА ЗА КРАСОТАТА НА ДРЕВНИТЕ

Почти всички видове медицински гъби имат мощни свойства против стареене, защото съдържат антиоксиданти, които могат да се борят с уврежданията на свободните радикали и да предотвратят оксидацията на клетките. Това означава, че те могат да помогнат да се предотвратят признаците на преждевременно стареене, като фини линии и бръчки.

ГЪБИ СА СУПЕР ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИН D И ВИТАМИН В-КОМПЛЕКС

Всъщност, гъбите са единствената засадена храна, източник на витамин D! Освен това те съдържат комплекс от витамин В (напр. В1 тиамин, В2 рибофлавин, B3 ниацин, В5 пантотеновата киселина, фолиева киселина и др.). Тези витамини са важни за нас. Тиаминът регулира работата на нервната система, повлиява положително умствените способности, участва в метаболизма на въглехидратите и снабдява мозъка с глюкоза, рибофлавинът помага на червените кръвни клетки и спомага доброто зрение и здравата кожа, ниацинът поддържа храносмилателната система. Затова трябва да приемаме тези витамини всекидневно. Консумирането на гъби – цели или като хранителна добавка – е чудесен начин да направите това!

Научете повече за действието на две от лечебните гъби – ЛЪВСКА ГРИВА и МЕСИМА.