ТЕЛЕШКА КОРЕЙСКА СУПА СЪС ЗЕЛЕН ЛУК 쇠고기대파국

ЕТИКЕТ НА ХРАНЕНЕ В КОРЕЯ

Обикновено едно хранене в Корея включва ориз, супа, кимчи, зеленчукови ястия, месо и сезонни плодове за десерт. Всички храни се поставят на масата едновременно. Супата се яде отделно, а страничните ястия – заедно с ориза. На масата задължително присъстват ориз и кимчи. Разнообразието на корейските супи е голямо, но до голяма степен могат да бъдат категоризирани в четири групи: гук, танг, джига и джонгол. Те се основават на различните методи, по които са приготвени, как се сервират и консумират на масата.

Оригиналната корейска дума за супа е Гук (국). Това е най-питателния вид корейска супа. Дължи се на факта, че към подправените зеленчуци, риба или месо, в супата се добавя голямо количество вода. Обичайното съотношение на течност  към твърди съставки е 7:3. Всичко това се вари, докато супата поеме всички аромати и съставки на продуктите. Сервира се на отделни порции заедно с купа ориз при всяко хранене. След сервирането не се добавят допълнителни подправки.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕЛЕШКА КОРЕЙСКА СУПА СЪС ЗЕЛЕН ЛУК:
 • 400 гр. телешки гърди 
 • половин глава бяла ряпа
 • 5-6 стръка зелен лук
 • черен пипер на зърна
ЗА ОВКУСЯВАНЕ НА МЕСОТО:
 • 1 с.л. счукан чесън
 • 2 с.л. червен пипер
 • 5 с.л. рибен сос
 • 2 с.л. олио от лют червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕЛЕШКА КОРЕЙСКА СУПА СЪС ЗЕЛЕН ЛУК 쇠고기대파국:
 1. Накиснете телешките гърди в студена вода, за да излезе кръвта. Сменете водата, в която киснат 2-3 пъти.
 2. В дълбок съд (тенджера) сложете телешкото месо, добавете 2.5 литра вода, похлупете и сложете да се вари. Отпенвайте редовно, а когато водата заври прибавете бялата ряпа и черния пипер на зърна.
 3. След като телешкото месо се свари, извадете го с бялата ряпа да изстива, а бульона прецедете.
 4. Срежете почистения зелен лук по дължина на две, а после го нарежете напречно на големи парчета (7-8 см.). Бялата ряпа също нарежете на големи купчета, а телешкото месо – на ленти.
 5. Смесете подправките за овкусяване на месото. За да получим олио от лют червен пипер, запържваме в мазнина лют червен пипер и взимаме от нея. Ако не обичате люто или Ви е неприятен рибния вкус и аромат, спокойно може да прескочите тези съставки. Сложете нарязаното месо при подправките и разбъркайте.
 6. Сложете прецедения бульон да заври отново. Добавете нарязания зелен лук. Като започни да къкри добавете овкусеното месо и нарязаната ряпа. Подправете със сол и смлян черен пипер. Оставете на котлона за около още 7-8 минути.
 7. Готово! Сервирайте и поднесете.

Да Ви е вкусно!