БАБИНИТЕ ЗЪБИ – ПРИРОДНО ЧУДО ИЛИ НАДЦЕНЕН АФРОДИЗИАК?

ТРИБУЛУС ТЕРЕСТРИС – ИСТОРИЯ И ЛЕЧЕБНИ ПОЛЗИ

Много от днешните популярни хранителни добавки са базирани на растения, използвани за лечение от стотици години. Едно от тези растения е билката с колоритното име бабини зъби (трибулус терестрис). Известна е още и като трибулус, трибузан, тръбозан, кочи глави, чюнка и др. В някои части на света я наричат котешка глава, бикова глава, дяволски тръни, дяволска мигла. Имената на билката идват от специфичния й външен вид, който включва окосмени стръкове и листа, както и малки шипове върху плода.

Билката бабини зъби е разпространена в Eвропа, Азия, Африка и Близкия изток. Както коренът, така и плодът на растението традиционно са използвани в Източната медицина. В традиционна китайската медицина се препоръчва за лечение на очни проблеми, отоци, високо кръвно налягане и сърдечни болести. Полезните свойства на бабините зъби са предпочитани и в индийската аюрведическа медицина, където се свързват с лечението на импотентност, слаб апетит, сърдечни болести, жълтеница и болки в кръста. Ползотворността на билката е позната отдавна в българската традиционна медицина, която го препоръчва при отпадналост, камъни в бъбреците, инфекции, хипертония, уголемена простата, чернодробни заболявания, импотентност и др.  Едва обаче в средата на 70- те години на миналия век български учени установяват положителният ефект, която трибулус терестрис оказва върху либидото на мъжете. От тогава са извършени редица научни изследвания по цял свят, които потвърждават установените от българските учени свойства на билката. Ето защо, в България растението се асоциира по-често с афродизиак, докато на американския пазар, например, е известна на първо място като средство за намаляване на холестерола.

БИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА НА ТРИБУЗАНА

Бабини зъби (трибулус, трибузан) съдържа алкалоиди от харманов тип, спиростанови и стероидни фурастонови сапонини, белтъчини, флавоноиди астралгин, трибулозид, кемпферол и рутини, сапогенина гиогенин, диосгенин и хлорогенин, витамин С.

Алкалоидите са азотсъдържащи органични вещества, оказващи положителното влияние върху функционирането на централната нервна система и вегетативната нервна система. Билките с високо алкалоидно съдържание имат добро влияние при мигрена и невралгии.

Гликозидите се определят като молекули, в които една захар е свързана с друго вещество. Те имат  няколко важни роли в живите организми. Например при животните, вкл. и човека, токсините често се свързват със захарни молекули, за да се изхвърлят от тялото. Много растения складират важни вещества под формата на неактивни гликозиди. Когато веществата са нужни, гликозидите се свързват с вода и ензим и захарната част се отделя, като прави съответното вещество годно за използване.

Сапонините са сложно устроени гликозиди, които спомагат за резорбцията на мазнините, въглехидратите и други вещества в организма. Подпомагат растежа на мускулите, възстановяването след  тренировка, водят до повече силата и издръжливост.

Флавоноидите са растителни вторични метаболити, най-широко познати заради антиоксидантното си действие. Могат да окажат положително действие в превенцията и/или лечението на заболявания високо кръвно налягане, диабет, подагра, хемороиди, макулна дегенерация, миома, възпаления на половите органи.

Бабините зъби се срещат предимно в Европа и Азия, като в отделните географски райони се срещат значителни различия в съотношението на активните растителни вещества. Протодиосцинът, който е най-активният сапонин в триблуса и за който се твърди, че има мускулоизграждащи свойства, се съдържа в най-големи количества в българския, турския и събирания в Македония трибулус. В тези три вида се съдържат почти двойни количества протодиосцин в сравнение с другите видове, което прави трибулус отгледан на Балканския полуостров, по-добрия избор в сравнение с азиатския.

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА БИЛКАТА БАБИНИ ЗЪБИ

Подобно на повечето билки, и бабините зъби притежават цял комплекс от биоактивни вещества, които могат да въздействат на определени процеси в тялото. Билката е подходяща за самостоятелен прием, така както и в комбинация с други лечебни растения.

Въпреки многото противоречиви данни от проучвания, проведени по целия свят, учените стигат до заключението, че основният механизъм на действие на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, чрез който се образува тестостерон. При жените трибулус не покачва тестостерона, а регулира хормоналния баланс.

Проведени научни изследвания върху животни ясно доказват качествата на трибулус като афродизиак. Всички показатели за повишено либидо са налице при тестове върху плъхове, включително и кастрирани, примати и зайци. Едно от проучванията стига до заключението, че трибулусът има ефект, еквивалентен на виаграта при повишаване на либидото при животни.

В процеса на изследванията на свойствата на билката е установено, че фуростаноловите сапонини в трибулуса влияят не само върху либидото, но се явяват много добро средство за възстановяване на сперматогенезата при мъжките и овулацията при женските индивиди. Потвърждават се и предположенията за успешното им използване в комплексната терапия при хипертрофия на простатата.

Доказани са свойствата на билката да редуцира кръвното налягане, да регулира сърдечния ритъм и холестерола. Високата концентрация на витамин С предполага антиоксидантни и антивъзпалителни свойства на трибузана.

Трибулус показва обещаващи резултати при защитата на тъканите и детоксикацията на черния дроб при високи нива на кадмий и живак. Защитният ефект върху тъканите е по-нисък в сравнение с витамин Е, но билката успява в същата степен да възстанови чернодробните ензими. Защитният ефект от кадмий и живак се проявява и върху бъбреците.

In vitro тестове демонстрират потенциалните ползи на трибулуса в регулирането на тромбоцитите в кръвта. In vitro са установени и потенциалните противовъзпалителни свойства на трибулус, поради потискането на противовъзпалителните цитокини, простагландина и образуванията на азотен оксид.

ДОЗИРОВКА И СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА ТРИБУЛУС

Препоръчваните дози са от 500 до 1250 мг на ден, приемани между храненията. Почти не се срещат странични ефекти. Въпреки това може да се появят стомашни разстройства, които могат да се избегнат чрез приемането на бабини зъби с храна.

Кореавита предлага Тинктура Бабини зъби, част от серията Витал на Панацея™.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ БАБИНИ ЗЪБИ ПОД ФОРМА НА ТИНКТУРА?

Сред предимствата на тинктурите пред другите форми на билкови препарати са: лесен прием и бързо действие, изцяло натурален състав – липса на консерванти, оцветители, овкусители и т.н., не е нужно да се приготвя преди прием, етаноловата екстракция в максимална степен извлича и съхранява биоактивните вещества на билката.