ХРОНИЧНИЯТ ЕМОЦИОНАЛЕН СТРЕС

Как хроничния емоционален стрес разрушава нашето здраве?

Няма друг фактор, който да оказва по-голямо влияние върху нас. Емоционалното ни състояние е по-важно дори от хранителния режим, който спазваме, упражненията, които правим или времето, което отделяме за сън.

Защо емоционалният стрес е една от най-значимите причини, свързана с хроничните здравословни проблеми?

Това е така, защото тялото ни не може да се защитава срещу щетите, които емоционалният стрес безмълвно причинява с течение на времето. Нашето тяло плаща тежка физиологична цена за всеки един момент, когато се чувстваме неспокойни, напрегнати, разочаровани и ядосани. Това не означава, че трябва да се стремим да не чувстваме тези емоции. Безпокойството, напрежението, разочарованието и гневът са важни, когато се появят за първи път. Опасността идва, когато започнем да ги изпитваме постоянно.

Емоционалният стрес причинява редица реакции в тялото ни, активирайки нашата симпатикова нервна система. Това е тази част от нервна ни система, която ще увеличи шансовете ни да оцелеем, ако се натъкнем например на мечка в планината. В подобна ситуация нашата симпатикова нервна система:

 • Ще ускори сърдечния ни ритъм и дишането ни, така че да имаме повече кислород и хранителни вещества, за да могат мускулите ни да се движат или да се бият.
 • Ще прехвърли по-голямата част от кръвоснабдяването към големите групи мускули, за да се движим или отбраняваме.
 • Ще намали или дори ще спре храносмилателната ни дейност, за да не губим кръв, хранителни вещества и кислород, които биха могли да се използват за бягство или борба.
 • Ще накара надбъбречните ни жлези да освободят епинефрин и норепинефрин, за да се увеличи сърдечния дебит и кръвната захар.
 • Ще стимулира отделянето на кортизол от надбъбречните жлези, за да се увеличи кръвната захар и енергията.
 • Ще увеличи диаметъра на зениците ни и с това попадналата там светлина за по-добро виждане и бързо движение.

Ясно е, че е в наш интерес да имаме здрава симпатикова нервна система, която да е в състояние да ни осигури всички изброени по-горе функции по време на спешни случаи. Това, което не искаме обаче, е тялото ни да преживява всички тези неща непрекъснато  поради емоционалния стрес.

А точно това се случва на много от нас в днешния забързан свят.

Емоционалният стрес е изключително вреден за нашето здраве, защото тялото ни реагира по същия начин, по който би реагирало, ако се изправим срещу мечка. Не винаги в същата степен, разбира се, но няма никакво съмнение, че нашата симпатикова нервна система се активира, когато се чувстваме неспокойни, напрегнати, разочаровани или ядосани. С други думи, когато се чувстваме стресирани. И ако реакцията ни към стрес-фактора е твърде силна или е предизвиквана твърде често, то тогава тялото ни остава в едно междинно положение. При постоянен стрес, организмът ни “свиква” с него и продължава да функционира в тази междинна фаза, без възможността да върне към стабилно балансирано положение.

Наистина няма нужда да изброяваме списъка със здравословни проблеми, които са причинени от емоционалния стрес, защото ВСЕКИ здравословен проблем е отчасти причинен от него. Емоционалният стрес ВИНАГИ се равнява на повишена активност на симпатиковата нервна система и предизвиква ускорено стареене и увреждане на тъканите.

И така, какво можем да направим, за да управляваме по-ефективно емоционалните стрес-фактори  в живота си и да им попречим да ни създават здравословни проблеми?

 1. Дълбоко вдишване и издишване

Това действително може да намали активността на симпатикова нервна система и да подобри отпускането. Ако не успявате да дишате пълноценно през цялото време, опитайте се поне по време на стресовия фактор да насочите вниманието си към дишането, вдишвайки и издишвайки с „пълни гърди“ поне за няколко минути. А и никога не е късно да помислите за изучаване на нови дихателни упражнения J, което освен всичко друго е и изключително интересно.

 1. Отделяйте си няколко минути всеки ден за релаксация

Медитацията, молитвата или просто насочената релаксация с приятно за вас занимание категорично улесняват отпускането на тялото, а това от своя страна намалява кръвното налягане, пулса и подобрява кръвообращението. Създайте си навика да отделяте поне десетина минути само за вас и любимото Ви занимание всеки ден!

 1. Практическа визуализация

Макар и да ви звучи отвлечено, повярвайте, визуализирането е много мощен инструмент! Почти всички велики спортисти практикуват някаква форма на визуализация. Или както казва един автор “ще го видите, когато го повярвате”. Прекарвайте известно време като визуализирате деня си по позитивен и балансиран начин. Можете да включите визуализация по време на своята релаксация или да я правите в ранните сутрешни моменти, когато се подготвяте за предстоящия ден.

 1. Уверете се, че получавате необходимите хранителни вещества за здрава нервна система

Макар че е важно за цялостното ви здраве да ядете добре балансирана храна, за емоционалния комфорт е от особено значение да се осигури адекватен прием на витамини В, витамин D и две омега-3 мастни киселини.

 1. Бъдете честни за чувствата си

Стремежът да познавате себе си и това, което наистина чувствате ежедневно е абсолютно необходимо, за да предотвратите неприятните, но истински емоции да станат хронични състояния. Гневът, чувството на неудовлетвореност и тревожността могат да помогнат за стимулиране на личностното израстване и развитие на характера, ако сте честни със себе си и се стремите да откриете причините за тях.

 1. Движение, движение, и пак движение

Известен факт е, че редовните упражнения са един от най-добрите навици, които можете да приемете, за да избегнете депресия и да останете емоционално балансирани. Няма значение какъв вид упражнения правите. Важното е да бъдете активни!

Не правете грешката, която много здравомислещи хора правят и се тревожат за диетата си и физическата си активност, докато същевременно пренебрегват емоционалните стрес-фактори в живота си. Да, правилният хранителен и физически режим е добър за вашето здраве. Но когато е комбиниран с емоционален мир и баланс, е още по-добре!