ДЕМЕНЦИЯТА И НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО

ДЕМЕНЦИЯТА Е НАМАЛЯЛА ОТ 80-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, НО УЧЕНИТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И НАДНОРМЕНО ТЕГЛО МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ПОСТИГНАТИТЕ РЕЗУЛТАТИ.

Проучвания на Харвардския университет, Масачузетс  проследяват 59,230 души между 1988 и 2015 г. и установяват, че 5 133 от тях развиват деменция. Според проведеното изследване честотата на деменция в Европа и Северна Америка намалява с около  15% на десетилетие. Тенденцията е по-ясно изразена при мъжете, отколкото при жените. Смята се, че намаляването е следствие на подобряване на начина на живот и промени на рисковите фактори, като тютюнопушенето например. Макар че индивидуалният риск намалява, общият брой на хората с такова състояние може да се повиши поради нарастване на населението  и неговото застаряване.

Деменцията е неврологично заболяване , което поразява паметта, скоростта на мислене, комуникацията, физическото здраве. Тя засяга най-вече хора над 65 години и в крайна сметка води до значителни увреждания на мозъка. Ключов рисков фактор е повишения риск от рак или сърдечни заболявания. Но учените предупреждават, че нарастващите нива на затлъстяване и диабет са в състояние да спрат отчетения напредък.

Броят на хората със затлъстяване застрашително нараства. Още през 1997 г. Световната здравна организация официално признава затлъстяването като световна епидемия.  Почти две трети от възрастното население в България е с наднормено тегло. За съжаление и повече от 30% от децата в училище също. Не по-добра е и статистиката по отношение на диабет тип 2. Излишните мазнини лежат в основата на 64% от случаите на диабет при мъжете и 77% от случаите при жените. А според проведеното проучване хората с излишно телесно тегло са по-склонни да получат частично деменция, защото допълнителните мазнини произвеждат вредни хормони. 

Надеждата е, че подобрения в лекарствата и по-здравословния начин на живот ще помогнат в борбата със затлъстяването и деменцията .

Положителното въздействие на редица медицински гъби е признато от медицинската наука. Съдържащите се в гъбата ЛЪВСКА ГРИВА бета-D-глюкани са известни, че балансират кръвната захар и понижават холестерола. Активните вещества хериценони и еринацини пък са с ниско молекулно тегло и са в състояние да преминат кръвно-мозъчната бариера и да увеличат произвоството на растежния фактор за нерви (NGF).  NGF е протеин, който възстановява невроните и намалява възпалителните процеси както в централната, така и в периферната нервна система. Екстрактът от ЛЪВСКА ГРИВА оказва положително действие върху заздравяването на нервната система и подпомага по-доброто състояние на мозъка.