9 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА КОРЕЙСКАТА КУХНЯ

Корейските ястия ни очароват със своето разнообразие и вкус. Но какво не знаем за тази екзотична кухня?

  • Корейската храна е пикантна – една от основните й съставки е гочуджанг 고추장 (ферментирала люта паста от червен пипер). Лук, чесън, джинджифил, червен пипер са постоянно използвани подправки.
  • Корея е сред първите пет страни по консумация на чесън, отстъпвайки само на Индия, Китай, Индонезия и Бангладеш.
  • Зеленчуците са много. Корейците вярват, че храната е лекарство – ако се яде правилно, умът и тялото ще са добре и в кондиция. Лечебни билки, дървесни гъби, корени и филизи често се използват за готвене. Корейските рецепти изискват много сезонни зеленчуци, а също така и диворастящи, които се наричат саннамул 산나물 (диви растения от планината).
  • Корейската кухня е хармонична. Разбирането за Ин и Ян се отразява и в храната, която е балансирана по отношение на цветове, текстури и вкусове. Характерно е взаимодействието на петте основни цвята – синьо, червено, жълто, черно и бяло, както и тези на петте основни вкуса – лют, сладък, кисел, солен и горчив.
  • Ферментиралата храна е основна за корейската кухня. Гочуджанг 고추장 (ферментирала люта паста от червено чили), доенджанг  된장 (ферментирала соева паста) и канджанг  간장 (ферментирал соев сос) са трите най-важни бази на корейските ястия. Исторически сведения от епохата на Трите царства свидетелстват, че на кралската сватбена церемония през 683 г. са били поднесени ферментирали соева паста и соев сос. Кимчи, националното ястие на страната, ферментира дълго (през цялата зима), но неговите листа остават свежи и хрупкави. Счита се, че със своите лактобацили то подпомага храносмилането, възпира растежа на ракови клетки и възпрепятства напълняването.
  • Глинен съд, а не уок тиган. Корейските рецепти не изискват уок тигана, който е толкова важен за китайската кухня. Вместо това се използват каменни и глазирани глинени съдове.
  • Както повечето азиатски ястия, корейската храна се яде с помощта на пръчици или лъжица. Въпреки това, корейските пръчици са уникални с това, че са изработени от метал. За разлика от Китай и Япония, които са богати на дървесина, дървеният материал в Корея е бил ограничен, което е довело до използването на метал за приборите за хранене. Корейските пръчици също така са по-къси и имат тъп край. Лъжицата и пръчиците никога не се държат едновременно. Лъжицата се използва за супата и за ориза, а пръчиците – за страничните ястия.
  • Корейската храна се сервира наведнъж. За разлика от западната култура, където ястията се сервира последователно, корейците очакват всички приготвени храни да са поставени на масата едновременно. Супата се яде отделно, а страничните ястия – заедно с ориза. Оризът и супата се сервират пред всеки, а страничните ястия – в средата на масата.
  • Ястието Булгоки 불고기 е класирано на 23-то място от 50-те най-вкусни храни в света. Проучването е направено от CNNGo през 2011 година въз основа на читателско гласуване. Булгоки е ястие от гриловано телешко месо, предварително мариновано в соев сос, захар, сусамово олио, чесън, черен пипер, вино. Обикновено се сервира гарнирано с печени гъби или зелена салата.