КОРЕЙСКИ ВАРЕН ОРИЗ

С глобализацията и широкия достъп до интернет все по-често сме склонни да опитваме нови и екзотични ястия вкъщи. Азиатската, в частност корейската кухня набират популярност, покорявайки ни със своя вкус и визия. Но знаем ли как правилно  да приготвим КОРЕЙСКИ ВАРЕН ОРИЗ , който е основна част на много корейски ястия?

Предлагаме Ви рецепта за ВАРЕН ОРИЗ (쌀밥), за която не се нуждаете от оризоварка.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 1 част ориз
  • 1 ½ части вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Измийте ориза поне три пъти със студена вода.
  2. Сложете измития ориз в купа с вода и го оставете за около 30 минути на топло да набъбне. Причината е да може ориза да се свари равномерно и всяко негово зрънце да стане лепкаво и еластично.
  3. Поставете набъбналия ориз в тенджера с дебело дъно и добавете 1 ½ количество вода спрямо това на ориза. Например за 400 гр. ориз се нуждаете от 600 мл. вода. Необходимото количество може да варира в зависимост от вида на ориза, неговото състоянието и метода за готвене, но обикновено трябва да се добави 1,5 пъти повече вода в сравнение с теглото на ориза или 1,2 пъти повече вода в сравнение с обема на ориза. Много корейци измерват водата по т.нар. „метод на кокалчето“ – добавя се вода колкото да покрие кокалчетата (ставите) на пръстите, докато ръката е сложена с дланта върху ориза. Може да се използва и изправен пръст, опрян на ориза, като водата трябва да покрие изцяло първата му фаланга.
  4. Оставете ориза под капак да заври на висока температура за около 5-10 минути, за да се абсорбира водата от ориза и той да се разшири.
  5. След това намалете котлона на средна степен и оставете ориза похлупен да поври още 5-7 минути. Това е времето, през което всяко зърно ориз става лепкаво и еластично.
  6. Тъй като водата се абсорбира или се изпарява, намалете котлона до най-ниска степен. Все още не махайте капака. Когато водата почти е изчезнала, изключете котлона и оставете ориза да се задушава за още 10-15 минути под капак.
  7. Махнете капака и разбъркайте ориза отгоре надолу, от едната страна на другата страна с лъжица, за да се излезе останалата влага. Прехвърлете го в друг съд, за да запазите добрия му вид и форма.

Това е! Бързо, лесно и вкусно!