РЕЙШИ – билката на безсмъртието

Ganoderma lucidum, известна като Рейши, се използва от столетия за лечение в Китай, Япония, Корея и други азиатски страни. Представлява лъскава тъмна гъба с дървесна текстура. Латинската дума lucidus означава „ярък“ и се отнася до лакирания вид на повърхността й. В Китай Ganoderma lucidum се нарича lingzhi, в Япония е известна като reishi, а в Корея – като yeongji (엉지).

На китайски език йероглифите на името на Рейши означават „духовна сила“ и „същност на безсмъртието“. Тя е известна като „билка на духовната сила и безсмъртието“ и символизира успех, благополучие, божествена сила и дълголетие. Рейши е уникална с това, че нейната фармацевтична, а не хранителна стойност, е от първостепенно значение.

Рейши е позната като лечебна гъба отпреди повече от 2000 години. Някои източници дори твърдят, че нейната употреба може да се проследи 4000 години назад. Използването на нейни изображения в изкуството датират от 1400 г. сл. Хр. и са свързани с даоизма. В последствие тяхната употреба излиза извън рамките на религията и могат да се срещнат в картини, дърворезби, мебели и дори аксесоари за жени.

Книгата „The Divine Farmer’s Classic of Materia Medica “е първата, изцяло посветена на билките и тяхната лечебна стойност. Написана е по време на китайската династия Хан (206-220 г.) и в нея благоприятните ефекти на различни гъби са описани в сравнение с гъбата Рейши. В нейното допълнение (502-536 г.) , както и в „Bencao Gangmu“ (1596 г.) – първата фармакопея в Китай, на Рейши се приписват терапевтични свойства като тонизиращ ефект, повишаване на жизнената енергия, укрепване на сърдечната функция, подобряване на паметта и анти-ейдж действие. Според Държавната фармакопея на Китайската народна република, Ganoderma lucidum действа за възстановяване на Чи енергията, успокояване на ума, облекчаване на кашлицата и астмата, и се препоръчва за замаяност, безсъние, сърцебиене и задух.

В миналото, гъбата Рейши се е срещала рядко и е била привилегия само на богатите и привилегированите. Поради нейната популярност и търсене тя започва да се култивира през 70-те години на миналия век. Тъй като има неравномерно разпространение в дивата природа, понастоящем основен източник на Рейши е изкуственото отглеждане. Особено ценени се култивираните плодни тела, заради дългия си период на растеж (няколко месеца) и по-високо си съдържание на биоактивни вещества.

Основните физиологично активни съставки в Рейши са полизахаридите и тритерпените. Научни изследвания показват, че полизахаридите в Ganoderma lucidum имат широк спектър от противовъзпалителни, хипогликемични, противоязвени, антитуморогенни и имуностимулиращи ефекти. По-голямата част от тритерпените, изолирани от Рейши, са т.нар. ганодерични и луцидни киселини. Изолирани са над 100 вида, като повече от 50 от тях са нови и са уникални само за тази гъба. Тритерпените придават горчивия вкус и имат множество положителни свойства, включително понижаване на липидите и аноксидантно действие. Ганодеричните киселини имат молекулна структура, близка до тази на стероидните хормони. Рейши съдържа и основни минерални компоненти като калий, калций, магнезий. Макар и в ниски дози, е изолиран и германий. Той за пример присъства във висока концентрация в женшена, алоето и чесъна и се счита, че има имунопотенциращи, антитуморни, антиоксидантни и антимутагенни свойства.

Комбинацията от положително действие и липса на токсичност прави Рейши особено ценена като лечебна гъба. Освен документираната й традиционна употреба, днес редица изследвания показват потенциалната полза от Ganoderma lucidum при лечение на рак, вирусни и бактериални инфекции, диабет и чернодробни увреждания.

Научете повече за NUTRI-FUNGI КРАЛСКИЯ ДВОЕН ЕКСТРАКТ НА ПРАХ ОТ РЕЙШИ